Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in D:\appdata\IIS\vhosts\goeiedagradio.be\httpdocs\wp-content\plugins\revslider\includes\operations.class.php on line 2758
Slechtvalken spotten op “Loeren noar den toeren” – Goeiedagradio

Slechtvalken spotten op “Loeren noar den toeren”

Geschreven op 21 mei 2019

De slechtvalk was zo’n 20 jaar geleden volledig uitgestorven in ons land, maar in 2009 merkten vogelkijkers voor het eerst de vogel op in Aalst. Er vloog een jonge vogel rond de silo’s van Syral-Tereos. Een jaar later plaatste Natuurpunt daar een grote nestbak. Sindsdien werden er in totaal zo’n 40 slechtvalken op 10 jaar tijd geboren in Aalst.

Niet enkel de Tereossite wordt als broedplaats gebruikt. De slechtvalk vond ook zijn toevlucht tot de toren van de Sint-Jozefskerk. Daar zagen zo’n 14 slechtvalken het eerste levenslicht.

Onze Aalsterse slechtvalken wijken ook uit naar andere gebieden. Zo werden ze reeds gespot in Brussel en Doornik. Anderen wijkten dan weer uit naar de kerk van Erembodegem, de watertoren van Erpe en de kerktoren van Haaltert.

De slechtvalk is een bijzondere vogelsoort. De roofvogel leeft vooral van andere vogels. Die grijpen ze in duikvluchten tot 300 kilometer per uur. De slechtvalk is daardoor het snelste dier ter wereld.

De vogelsoort is aan een opmerkelijke terugkeer bezig. Begin 2000 was de soort volledig uitgestorven in België. Maar de slechtvalk heeft zich razendsnel aangepast aan de verbeterde situatie. Zo worden er minder giftige pesticiden gebruikt en is er meer veilige nestgelegenheid. Ook dienen verwilderde stadsduiven als ideaal voedsel voor de dieren.

Wil je zo’n slechtvalk eens in het echt zien? Dan moet je op zaterdag 1 juni op het Esplanadeplein te Aalst zijn. Natuurpunt zal er enkele telescopen opzetten zodat de valken, die in de toren van de Sint-Jozesfkerk wonen, van dichtbij bewondert kunnen worden! Het evenement ‘Loeren noar den toeren’ gaat door van 10 tot 12 uur.

© Katrien Buysse


Lees ook

Volgend artikel

Fleur en Beyoncé


Thumbnail
[There are no radio stations in the database]