Terug
Regionieuws

Nood aan een zorgcentrum voor slachtoffers van seksueel geweld in Aalst.

09 mei 2024 17:39
Nood aan een zorgcentrum voor slachtoffers van seksueel geweld in Aalst.
Nood aan een zorgcentrum voor slachtoffers van seksueel geweld in Aalst.

Zorgcentra bieden essentiële steun voor slachtoffers van seksueel geweld, zoals blijkt uit recente cijfers die Vooruit-parlementslid Anja Vanrobaeys opvroeg bij de bevoegde staatssecretaris. In Oost-Vlaanderen meldden zich vorig jaar 515 mensen bij het Zorgcentrum na Seksueel Geweld, een initiatief dat sinds zijn opening in Gent in 2017 al 2.532 aanmeldingen ontving.

Ann Van de Steen (lijsttrekker Vooruit Aalst) benadrukt de noodzaak van lokale ondersteuning: “Deze cijfers tonen hoe cruciaal gespecialiseerde hulp is. Het is goed dat er meer zorgcentra komen, maar we moeten ook in Aalst een centrum hebben. Als één derde van de slachtoffers zich rechtstreeks aanmeldt, is het belangrijk dat zo’n centrum dichtbij en gemakkelijk toegankelijk is.”

Zorgcentra zijn niet alleen fysieke locaties voor hulp, maar functioneren ook als samenwerkingsverbanden tussen politie, justitie en ziekenhuizen. “In deze centra kunnen slachtoffers terecht voor gratis medische en psychologische hulp, en er kunnen sporen worden afgenomen zonder dat het slachtoffer direct een klacht moet indienen,” licht federaal parlementslid Anja Vanrobaeys toe.

Opmerkelijk is dat 64.2% van de slachtoffers die zich aanmelden direct een klacht indienen, een percentage dat na zes maanden zelfs stijgt tot 66.8%. Van de slachtoffers meldt 38.9% zich via de politie aan, 19.7% via een hulpverlener en 31% rechtstreeks bij het zorgcentrum. Een derde van de aangemelde slachtoffers zijn minderjarigen en meer dan 90% is vrouw.

Van de Steen onderstreept verder de noodzaak van deze ondersteuning: “Geen enkel slachtoffer mag worden achtergelaten zonder zorg en begeleiding. Een centrum in Aalst zou een veilige haven kunnen zijn voor slachtoffers die getroffen zijn door deze traumatische ervaringen.”

Foto ©Swirko

Bron Gazet Ajoin