87.8Opwijk, Merchtem, Lebbeke, Buggenhout, Londerzeel & Dendermonde

103.9 Pajottenland
Ninove

107.5 Asse, Ternat
Affligem & Liedekerke

Regionaal nieuws Goeiedagradio 14-12-2017

Door de aanhoudende regenval van de voorbije 24 uur is er her en der in onze regio wateroverlast. De gemeenten Affligem en Londerzeel werden daarbij danig getroffen. Burgemeesters en Civiele Bescherming volgen de situatie op de voet. Het waterpeil van de Bellebeek in Affligem is alarmerend maar niet kritiek. In Londerzeel was er vanmiddag reeds een crisisvergadering op het gemeentehuis. Daar worden zandzakjes uitgedeeld. De steenweg is afgesloten tussen Broekstraat en Sneppelaar. Ook de straten Zwaantje en Robbroekstraat zijn sinds 8 uur vanochtend afgesloten wegens te veel water op de rijbaan.

De correctionele rechtbank veroordeelde drie jongeren uit Dilbeek en Halle voor een reeks brandstichtingen in Dilbeek. Brasserie Bijgaarden was tot twee keer toe het doelwit van de jongeren. De daders kregen respectievelijk 36 en 38 maanden cel met uitstel onder voorwaarden . Een van hen is ook zijn wagen kwijt, omdat die bij de feiten gebruikt werd. Ook aan het Hof Te Hongersveld langs de Stationsstraat in Dilbeek werd brand gesticht. De lokale recherche kon na die laatste brandstichting vier verdachten identificeren en oppakken. Drie van hen bekenden de feiten en moesten zich verantwoorden voor de Brusselse correctionele rechtbank. Een van hen was een ex-werknemer van brasserie Bijgaarden en pleegde de misdrijven uit wrok. De rechtbank tilt zwaar aan de feiten, maar gaf de jongeren toch nog een straf met uitstel gezien hun leeftijd.

In Londerzeel zal de gemeente meer middelen inzetten om de fietspaden sneller sneeuwvrij te krijgen. Daarvoor wordt onder meer een pekelstrooier aangeschaft. Het voordeel van pekel is dat het niet ‘ingereden’ moet worden zoals zout en dat het zelfs preventief kan gestrooid worden. Normaal gezien wordt deze pekelstrooier nog eind dit jaar of begin volgend jaar geleverd. In Liedekerke verlaat Peter Pauwels de Open Vld en zal voortaan als onafhankelijke zetelen in de gemeenteraad. Aanleiding is een conflict rond de samenstelling van de kieslijst. Pauwels werd bij de lokale verkiezingen van 2012 met 252 stemmen verrassend verkozen tot gemeenteraadslid voor Open Vld, samen met lijsttrekker Patrick Asselman. Pauwels is na Brian De Geest, Patrick Asselman en Marcel Janssens al de vierde die Open Vld Liedekerke verlaat.

In de Wolvenstraat in Gooik koopt de gemeente een sportterrein met kantine en douches. Bedoeling is om er een kunstgrasveld aan te leggen voor de zeshonderd jongeren die in de gemeente bij een sportclub aangesloten zijn. De bewuste site ‘Verbroedering’ bevindt zich op een boogscheut van sporthal Koornmolen. Voor de aankoop betaalt de gemeente 195.000 euro. Normaal gezien zou het kunstgrasveld in september 2018 gebruiksklaar moeten zijn.

De Kyotomobiel van de vzw Pajopower stond de afgelopen drie maanden aan de kerk van Liedekerke. In totaal kwamen er meer dan 100 Liedekerkenaren langs voor informatie over duurzaam bouwen en verbouwen, premies en energieleningen of voor individuele energiebegeleiding. De eerste 10 Liedekerkenaren lieten reeds hun woning doorlichten, 36 energierenovaties zijn uitgewerkt, 6 offertes al aangevraagd bij lokale aannemers. Het uiteindelijke doel is om alle woningen in Liedekerke tegen 2040 energieneutraal en klimaatneutraal te maken. De Kyotomobiel verhuist nu naar het gemeentehuis van Ternat.

© Goeiedag | donderdag 14 december 2017

Meest gelezen

Lees ook

Kies je regio
Aalst Brabant